Home

Възобновете делото срещу стратезите на Възродителния процес!


Призив към ГЕРБ

Част от стратезите на Възродителния процес още са живи. Много от тях се намират в прашните кабинети на една партия. Сега е моментът да се намери воля у управляващите и техните партньори да се възобнови делото срещу виновните и най-накрая да има осъдени за този геноцид.
Това заяви в интервю за BNews Ергин Емин - председател на гражданското движение Европейска визия за етническа толерантност (ЕВЕТ) и дългогодишен член на СДС.
Потърсихме го за коментар дали възродителният процес може да се обяви за геноцид, тъй като тази седмица с мнозинството гласове на Атака и ГЕРБ парламентът отхвърли декларация, заклеймяваща възродителния процес, която бе предложена от сините.

- Господин Емин, геноцид ли е според Вас стореното по време на Възродителния процес?
- Като председател на гражданско сдружение ЕВЕТ (Европейска виза за етническа толерантност), а и като гражданин на България, протестирам срещу факта и съм учуден, че декларацията в парламента не е била одобрена. Досега вече 20 години на базата на Възродителния процес се упражняваха много хора, но очевидната истина е, че това беше геноцид.
Геноцидът беше спрямо едно население, от една партия, която нямаше равна на себе си и нямаше никаква конкуренция в бившия тоталитарен пейзаж на България. Тази партия извършваше геноцида периодично - от 50-те години на миналия век, до 1989 г. Този геноцид приключи с изселване на голяма част от тези хора в съседна Турция. След като се видя, че през всички тези години виновни нямаше, делата забуксуваха, някой имаше политически мотиви това да не се случи.
Време е да се намери воля да бъдат осъдени виновните за Възродителния процес. Голяма част от тях са живи.
- Изнанадан ли сте, че точно заради гласовете на ГЕРБ не бе обсъдена и приета декларацията на ДСБ, която да осъди този процес?
- Аз се надявам, че ще има консенсус и колегите от ГЕРБ ще преосмислят поведението си, защото сред тях има много млади хора, които знаят за тези събития, има хора, които са реформисти по принцип и като членове на Европейската народна партия ще променят отношението си, спрямо тоталитарното поведение на Българската комунистическа партия.
- А вярвате ли, че в днешно време, ако се възобнови едно разследване, то може да доведе до обвинения срещи реални участници във Възродителния процес?
- Ние от ЕВЕТ още преди 2 г., когато организирахме форум по случай 20-годишнината от депортирането на българските турци в южната ни съседка, още тогава казахме, че виновните трябва да се накажат и да се възобновят процесите, защото тези, които сме потърпевши и аз самият, знаем за какво става въпрос.
Не трябва да забравяме случилото се - още помним депортирането и насилствената смяна на имената. И задължително трябва да има наказани. Още повече, че молбите, с които са сменяни имената под формата на възраждане на тези имена - 1984-1985 г., още стоят в архивите на бившата милиция.
- Възможно ли е да бъдат издирени живи участници в тези събития и да бъдат осъдени след толкова години?
- Живи участници има и всеки в регионите с преобладаващо турско население в източните и южни Родопи може да ги посочи. Някои са сред това население, могат да се посочат стратези и организатори по места. Но най-вече е виновна кликата на БКП, чиито наследници са все още в политиката под различна форма.
- Да, но наказателната отговорност трябва да е лична и не се търси от наследници.
- През годините искаха да ни вменят някаква колективна отговорност или колективна безотговорност и затова делата не стигнаха докрай. Тези, срещу които бяха насочени, преждевременно си отидоха от този свят, но има още много живи стратези и те се крият в прашните кабинети на една от партиите.
Вярвам, че ГЕРБ ще преосмислят своето поведение на въздържане и ще започнат активно да търсят тези виновници, защото страницата от нашата близка история трябва да я затворим някой ден.

BNews, Денислав Цонев