Home

Визионерството на Доган съсипа „Булгартабак“ и тютюневия бранш в България

Faktor.bg

Никой не иска да разследва – как обществото загуби стотици милиони от приватизацията на тютюневия холдинг.

Ако от 1 април 2016 г. "Булгартабак", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, преустанови производството и продажбите на продукцията си за региона на Близък изток, означава, че дружеството практически отива към фалит и ще бъде закрито. В това са категорични експерти от бранша, пожелали анонимност.
Според тях под 20% от продукцията на компанията се продават на вътрешния пазар, а всичко друго е предназначено за износ, но не към Европа и САЩ. Вече се говори, че софийското предприятие ще бъде затворено. От края на миналата година тежки съкращения вървят и във фабриката в Благоевград. Вчера компанията официално съобщи, че от 1 април преустановява експорт за Близкия изток. Бившият земеделски министър Мехмед Дикме обаче е категоричен, че това няма да окаже никакво негативно влияние върху самото тютюнопроизводство в селските райони. Причините са две – под 5% от тютюна, който „Булгартабак“ използва за производство на цигари, е родно производство. Разчита се предимно на тютюни от Латинска Америка и Африка. Освен това към миналата година цифрите сочат, че производството на тютюни у нас е сведено 
до критичния минимум – около 20 хиляди тона,
а основните купувачи са чужди компании. Само като сравнение - през 2004 г. сме произвеждали 63 хил. тона тютюни, а правителствената стратегия е била да достигнат до 70 хил. тона.
Експерти в тютюневия бранш са категорични, че за съсипването на сектора основната вина трябва да понесе Ахмед Доган и партията му ДПС. През последните 25 години именно те се оказаха задкулисният фактор, който кадруваше и определяше стратегиите на отрасъла, мотивирайки се непрекъснато, че там се пресичат интересите на техния електорат, когото те трябва защитят.
От 1993 година са правени няколко опита за приватизация на холдинга „Булгартабак“ все от световни фирми в бранша, но ДПС винаги е било спирачката. Най-фрапиращ беше скандалът през 2004 година, по време на управлението на НДСВ и ДПС. Тогава BAT– Бритиш Американ Табакоу - имаше сериозни апетити към холдинга и даваше близо 200 милиона евро, за да го придобие, както и ангажимента да се направят още толкова инвестиции. По-важна обаче беше стратегията, която BAT залагаше – България да се превърне в център за производството и дистрибутиране на американски марки цигари за Източна Европа и Близкия изток. Приватизацията се провали с гръм и трясък. Отношенията между коалиционните партньори НДСВ и ДПС се обтегнаха критично и дори заплашиха съществуването на кабинета. Мекушавият и зависим Симеон Сакскобургготски отстъпи пред Доган, който беше противник на сделката, а това коства главите на двама министри – икономическия Лидия Шулева и земеделския Мехмед Дикме. И до днес обаче НДСВ и ДПС пазят омертата за този скандал и мълчат – какви бяха
интересите на Доган
Само няколко години по-късно лидерът на ДПС беше много по-благосклонен и „Булгартабак“ беше продаден на двойно по-ниска цена - 100 млн. евро, без яснота какви инвестиции ще се правят и какво реално е свършено. До днес няма и яснота – кои са истинските приватизатори. Първоначално се знаеше, че дружеството е взето с кредит от КТБ, като се предполагаше, че банкерът Цветан Василев стои зад него. Но след скандалите около банката се разбра, че дружеството е в ръцете на депутата от ДПС Делян Пеевски, а той не отрече. Натрапчивите обществени съмнения са, че там са защитени финансово и интересите на Доган, а в управлението на софийското предприятие сериозно участие има и голяма алкохолна фирма. С тази задкулисна и скандална приватизация бе пропилян шансът секторът не само да се запази, но и да се развие, а България да стане център за производство и дистрибуция на световно известни марки цигари. Вместо това днес „Булгартабак“ продава под 20% от продукцията си на нашия пазар, който е наводнен с чужди марки, на конкурентни цени. Родната продукция до сега пробиваше на близко-източните пазари, но главно като контрабандна стока. Твърди се, че каналът върви с износ през Дубай, след това контрабандно цигарите се пласират в Турция, а количества без бандерол - се връщат дори и в България. За това на Капалъ чаршия в Истанбул улични търговци, предимно кюрди, продават „Виктори“ и „Престиж“ без бандерол на половин цена. Около 3 лв. струва край Босфора пакет „Престиж“. У нас цената му е почти двойно по-скъпа.
Именно заради това преди няколко месеца Турция за пореден път постави въпроса за значителния дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар в Турция. Факт, който е отбелязан в последния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и корупцията, писа „Капитал“.
"Известен факт е, че членове на терористичните организации ПКК и Съюзът на кюрдските общности налагат рекет под формата на такса малко преди контрабандните цигари да влязат в Турция. Предположението е, че през последните години 80% от контрабандните цигари влизат в Турция през източните и югоизточните погранични райони и терористичните организации придобиват значителни приходи от тази си дейност", се казва още в доклада. Паралелно с това стана ясно, че турската държава е наложила и забрана на Делян Пеевски и Ахмед Доган да влизат на нейна територия. Информацията и до днес не е официално отречена, а най-подозритено е, че
родните служби мълчат
Статистически данни сочат, че днес загиващият „Булгартабак“ произвежда едва около 25 хил. тона цигари, основно с вносна суровина, а само като сравнение през далечната 1984 г. дружеството е произвеждало 93 хил. тона цигари, а селските стопани са предавали 130 хил. тона суров тютюн.

Но визионерството на Ахмед Доган докара и тютюнопроизводството, и цигарения бизнес до тотален фалит. Въпреки това днес стари комунистически номенклатури и офицери от ДС ни представят Доган като патриот и защитник на националните интереси. Едва ли „патриотизмът“ му се вписва в съсипването на цял отрасъл и оставянето на хиляди безработни. Във всяка нормална държава заради аферата „Булгартабак“ човекът от Сараите щеше да бъде разследван и изправен пред съд.