Home

След Макрон и Меркел, Борисов при Ердоган

След успешните си визити при френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, навръх рождения си ден, премиерът Бойко Борисов посети и президента на президента на р. Турция – Реджеп Тайип Ердоган. Това бе първата обиколка на Борисов след встъпването му в длъжност.

Макрон обеща на българския министър-председател да подкрепи усилията на България за сближаване, дори и интегриране е еврозоната и Шенгенското пространство, предаде Франс прес.
"Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят", каза Макрон в изявление пред журналисти.
"Както обявих в предизборната си кампания, аз искам по-голяма европейска интеграция, съчетана с отворени врати за всички страни, които искат да участват в тази интеграция", допълни френският президент след едночасов разговор с българския ръководител. "Забелязах у премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва", каза Макрон в заключение и допълни, че ще посети България преди края на годината.
Ръководителят на българското правителство поздрави Макрон за избирането му в Елисейския дворец. "Благодарение на вашата динамичност ние ще изведем Европа напред. Това ще е единна и силна Европа, но не забравяйте периферията", каза Борисов.
Френският държавен глава, в чиято дипломация основна ос е укрепването на Европа, иска диалог със страните от източната част на континента, както вече се видя при двустранната му среща с полския президент Анджей Дуда в кулоарите на срещата на НАТО на 25 май, подчерта Елисейският дворец.
България ще председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 година. София трябва на първо време да успее да се интегрира във валутно-курсовия механизъм ERM2, т.нар. двегодишна "чакалня" на еврозоната.
България е изпълнила маастрихтските критерии, свързани с управлението на инфлацията и публичните разходи. За сметка на това има незадоволително представяне в борбата с корупцията и средната заплата там е около 500 евро, доста под средната европейска, посочи АФП.
България е подобрила охраната на границата с Турция. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с премиера Бойко Борисов.
От страната ни обаче се очаква да предприеме и конкретни стъпки за борбата срещу нелегалния трафик на мигранти през границата, което все още е голям проблем. Германският канцлер увери още, че би искала страната ни да стане част от Шенгенското пространство. Това обаче би било възможно едва след като страната ни изпълни необходимите условия. Особени усилия България ще трябва да положи в борбата с корупцията и налагането на правова държава.
Борисов обясни и какво се е случило с парите, които България получи от ЕС за подобряване на охраната на границата. „Запознах канцлера, че при смяната на правителствата, имаше забавяне при обществените поръчки и тези 160 милиона лева, отпуснати в Братислава, все още не са влезли в употреба. Аз съм убеден, че когато осигурим нужната техника, ще имаме най-надежната граница”.
За нас е важно всички да просперират икономически. България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов”, каза още Ангела Меркел. 
Двамата са обсъдили и развитието на страните от Западните Балкани. „Благодарение на своето географското си положение и предстоящото си председателство на Европейския съюз през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогне Балканите. Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите”, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.
„Моторите на ЕС - Германия и Франция - ще направят необходимото, за да помогнат на народите на Балканите”, каза още Борисов.
При посещенията си в Германия и Франция министър-председателя е придружаван от вице-премиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.
Премиерът Бойко Борисов бе в Р. Турция по покана на колегата си Бинали Йълдъръм. В Анкара той бе посрещнат с военни почести.   
Темите на разговорите бяха, както леко разколебаните през последните месеци, отношения между София и Анкара, така и бежанският въпрос и сигурността по границите. 
"Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", обърна се Йълдъръм към Борисов. 
На свой ред българският премиер се ангажира да действа за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Той благодари на южната ни съседка, която по думите му полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност, и изтъкна, че в момента страната ни се радва на нисък бежански натиск, което се дължи на споразумението между ЕС и Турция. 
"Ние трябва да положим усилия с редица регионални събития и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае", заяви Борисов.
Той призна, че в момента отношенията между Турция и Евросъюза са в най-ниската си възможна точка и като съседи ние трябва да помагаме. Турция много разчита за това на бъдещото ни европредседателство. В замяна ще ни пази от бежанците.
 "ЕС трябва да разбере, че сигурността му минава през сигурността на Турция и България. Ще опазим нашите граници и ще работим за просперитета на нашите два народа”, заяви от своя страна Йълдъръм.
Всички централни турски вестници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Истанбул и срещите с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган. В статиите се акцентира върху продължаването на двустранното сътрудничество между Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация". Проправителственият вестник "Сабах" помества на челно място снимка на Бойко Борисов и турския президент Ердоган под заглавие "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер". "Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България, пише БТА. Вестник "Миллиет" специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона". Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза. Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря по-късно днес за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. "Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. Вестникът цитира специално думите на Борисов, че основният въпрос сега е докога Турция ще успява да спира този поток.

екип ЕВЕТ