Home

Фестивал в Котел

Снимки: kotelnews.com

Ергин Емин, изпълнителен дитектор на АБГР и Евтим Евтимов, координатор на асоциацията, присъстваха на 24 и 25 юни на организираното от община Котел второ издание фестивала „Живият огън на традициите“.  Темата на фестивала тази година бе свързана с етническия модел в община Котел. В четири импровизирани села в парк "Изворите" в града бяха представени традициите на българи, каракачани, турци и роми, тяхната обредност, традиции и кухня. Отворен бе и Базар на занаятите с демонстрации, работилници на майстори от килимарските школи в Чипровци и Котел. Във фестивалната програма бяха вклюючени още нестинарски и русалийски игри, еньовденски ритуали, детски работилници по занаяти, концерти и др.

Искахме да представим четирите етноса, защото аз винаги съм казвал, че община Котел е пример за един добър етнически модел, отбеляза в словото си кметът на община Котел Коста Каранашев. На фестивала присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Десислава Танева, Стефан Радев - кмет на Община Сливен, Чавдар Божурски, областен управитл и други.

В словото си – при официалното откриване на фестивала, вицепремиерът Валери Симеонов каза: „Сигурен съм, че фестивала се превръща в традиционен за град Котел. Фестивал, в който всички ние демонстрираме обединението на етносите в България, толерантността, взаимното уважение и преклонението пред традициите, които създават това невероятно многообразие на българския фолклор и на българската етнография. 

Всеки от вас дава своя принос и всеки един от вас живот и здраве, ще се опитваме да претворяваме  докато сме живи, заветите на великия българин Васил Левски, че в България ще живеят равноправно всички етноси подчинявайки се на единний български закон.”

В своето изказване, Цвета Караянчева зам. председател на Народно събрание, подчерта, че: “Години наред този фестивал трябва да бъде обединяваща сила и да показва единството в многообразието. Защото всички ние, които живеем на тази свещена българска земя сме заедно, защото сме такива каквито сме, защото сме съседи комшии, защото се уважаваме. Няма нищо по-добро от това да мислим и гледаме в една посока. Днес на еньовден искам да поздравя всички именници и да им пожелая здраве. Днес искам да поздравя и мюсюлманите с Рамазан Байрама. Нека да бъдем мъдри и  силни. Този фестивал е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които показват заедно какво могат да правят, какви традиции имат и какви традиции ще оставят на поколенията. Това е мост между миналото и бъдещето. И както България е позната  в света и Европа с азбуката, традициите и фолклора, днес ще се насладим на всичко това, от което черпим богатство и сили и нека от тук на нататък това бъде традиционен фестивал за община Котел.“

Ергин Емин поздрави организаторите с грандиозния фестивал и от името на ръководството на Асоциацията на българските градове и региони връчи Националната годишна награда 2017 в категория „Развитие на междуетническите отношения“(грамота и статуетка) на кмета на Община Котел – Коста Каранашев. Призът е от церемонията на третите национални награди на представители на местната и регионалната власт, отганизирана от АБГР.

* Покана - програма