Home

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ролята на вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия

Агенция "Фокус"

Ролята на официалните вероизповедания е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия. Това каза председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри конференцията на тема „Етика, ценности и религия”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Фандъкова посочи, че мисията на сдружението е да успява да привлича граждани, специалисти, експерти и партньори и заедно да коментират и търсят най-добрите решения, които в последствие залягат като основа на политики, които се реализират на различни позиции. „Днес въпросите за ценностите и религията са ключът в търсенето на стабилност и сигурност както на ниво на глобалните политически решения, така и в местната политика, която трябва да осигури това да живеем заедно, при това да се разбираме и да си помагаме всички хора във всяка общност. Това е предизвикателно и не е просто да се каже и не е лесно да се постигне. Ролята на официалните вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия”, подчерта Фандъкова.

Според кмета на Столична община е важно да се осъзнае и отговорността на политическите лидери в този процес и особено на онези от тях, които се опитват периодично да заиграват със страха на хората, които не търсят решения, а по-скоро се възползват от поводи и създаване на конфликти. В политиката много е лесно да се спечели симпатия със страх, но не е възможно да се управлява дълго време и успешно със страх, заяви кметът на София и благодари на сегашното правителство за това, че в момента всички институции работят заедно в търсенето на решения по сложните ситуации.