Home

Форум Key@SWISS

 

Ръководството на младежката координация в ГС ЕВЕТ участва на 14 октомври Интер Експо Център София на международния Форум Key@Swiss, който е специално издание на Форум Ключ, една от най-популярните български мотивационни конференции.

За пръв път в историята на Форума, традиционно посветен на комуникацията на вдъхновяващи идеи и каузи с обществено значение, на сцената му освен български презентатори, стъпиха и чуждестранни говорители - експерти от Цюрих, Берн и Копенхаген.

Между тях бе и Даниел Бохслер, политолог, посветил последните 15 години от живота си в изследване на гражданската активност в страните от Югоизточна Европа. Той  предизвика участниците във Форума, търсейки със своята презентация отговор на въпроса „Възможно ли е силно общество без активно участие на гражданите?“.
Естествоизпитателят Никола Шьоненбергер, стъпвайки на своя обширен опит на изследовател и активист по отношение на политиките за околна среда, доказа задължителната взаимосвързаност между пълноценното общество и опазването на природата.

Възможно ли е социалното предприемачество и защо е важно дори най-маргинализираните групи да получават възможности за развитие – това са част от големите въпроси, които  постави пред участниците във Форума Надя Райноне, швейцарски експерт в сферата на социалните иновации със сериозен принос към развитието на предприемаческата среда в Швейцария.

 

Българската „следа" във Форум Key@Swiss  остави Саша Безуханова, основател на платформата Move.bg и мрежата за иновации Edit.bg. Основният фокус на нейната презентация бе бъдещето на гражданското общество в България.

След презентационната част четиримата говорители участваха в дискусионен панел, в който се включи всеки от участниците във форума.
 
ГОВОРИТЕЛИТЕ НА  KEY@SWISS
САША БЕЗУХАНОВА
Основател на Move.bg, говорител на Форум KEY@Swiss
Саша Безуханова е старши изпълнителен директор, бизнес ангел и филантроп с 20 годишен управленски опит в HP и широк обществен принос. Дългият списък от бизнес и обществени успехи на Саша през годините включва позиционирането на България като ИТ център от световно значение, подпомагане на предприемаческата култура и подкрепата й на жените в бизнеса в България и на европейско ниво. През 2013 г. тя напуска професионалната си кариера и се посвещава на подкрепа на социалния просперитет чрез иновации, образование и сътрудничество. Саша е основател на MOVE.BG – непартийна платформа за сътрудничествo в намирането на устойчиви решения за държавата, икономиката и обществото чрез иновация, участие и съвместна работа. Тя създава и EDIT.BG – отворена мрежа за дигитални иновации. Тя основава годишната награда Entrepregirl, подпомагаща младите жени да развиват предприемачески идеи в бизнеса. Саша е председател на бордовете на Български център за жените в технологиите, Технически университет в София и Българското училище за политика. Саша е обявена за „Дигитална жена на Европа“ за 2013 г. и е един от 100-те предизвикатели в Нова Европа 100 за 2015 г.
 
ДАНИЕЛ БОХСЛЕР
Политолог, говорител на Форум KEY@Swiss
Като политолог Даниел Бохслер се занимава по-специално със страните, които са в преход към демокрация и с предизвикателството за установяване на демокрация в страни с мултикултурни общества. Голяма част от неговата изследователска работа са посветени на Юго/Източна Европа. Той е живял, работил и пътувал в региона през последните 15 години, говорейки няколко езика от местните. Има докторска степен от Женевския университет, работи в Централноевропейския университет в Будапеща, доцент е в университета в Копенхаген, както и асистент в университета в Цюрих.
 
Д-Р НИКОЛА ШЬОНЕНБЕРГ
Естествоизпитател, говорител на Форум KEY@Swiss
Доктор Никола Шьоненбергер е естествоизпитател, специализирал в областта на ботаниката и растителната генетика. Той има солиден опит в опазването на биологичното разнообразие и генетичните ресурси, както и оценката на риска от генетично модифицирани организми, инвазивни чужди видове и тяхното управление. Работи активно като изследовател и е член на няколко правителствени панели и комисии по биоразнообразие, управление на природните ресурси и биологична безопасност. Член е и на борда на швейцарските неправителствени организации, работещи в областта на екологията и е активист по отношение на политиките за околната среда. В момента е консултант и член на борда на Innovabridge, нестопанска швейцарска консултантска организация, ангажирана с иновативни решения в областта на международното устойчиво развитие.
 
НАДЯ РЕНОН
Социален предприемач, говорител на Форум KEY@Swiss
След като завършва обучението си в областта на бизнес администрацията и кариерата си в голяма корпорация в областта на финансите, Надя работи в StartUp компания за изграждане на връзки с инвеститори. Благодарение на силното си желание да допринесе за обществото и околната среда, тя се присъединява към екипа на Фондация SEIF – швейцарска компания, която предлага нефинансова и финансова подкрепа на социални предприятия и се ангажира да укрепи екосистемата на социални иновации.
В качеството си на Ръководител на проекта целта на Надя е да подпомогне социалните предприемачи да съчетаят професионализма на корпоративния свят и динамиката на StartUp компаниите с нов, по-подпомагащ и всеобхватен начин за правене на бизнес.

 

Интервю:

Саша Безуханова: Времето е такова, че хората се обединяват за идеи, каузи.

Форум КЛЮЧ: Ако трябва да обясниш на малко дете какво е да си проактивен, как би го направила?
Саша: На малко дете бих казала, че да бъдеш проактивен означава да работиш за това, което обичаш и за това, в което вярваш. Дори и да има трудности и предизвикателства по пътя ти, да не се отказваш, защото това е твоята кауза.
Форум КЛЮЧ: Смяташ ли, че българското общество е изтъкано от проактивни граждани?
Саша: Има много проактивни и допринасящи хора. Аз  ги срещам всеки ден. Не непременно всички са познати по име. Много от тях не са в заглавията на вестниците или пък разпознаваеми от конвенционалните медии, но създават добри неща и го правят независимо от това дали имат ресурс, проект или голям екип. Времето е такова – на споделяне и обединение – за идеи и каузи.
Форум КЛЮЧ: Идеята на MOVE.BG е именно да обединява, нали? Какъв беше твоят личен мотив за създаването на MOVE.BG?
Саша: Да, MOVE.BG. е платформа, обединяваща хората с принос , които ние наричаме „създаващи“. Целта ни е да обединим различните „балончета“ – онези малки общности, които създават качествен продукт за развитие на обществото си. Те не винаги говорят помежду си. Ние работим именно, за да има мост между хората, които са различни помежду си, но са обединени от общи ценности и от приноса си за развитие на обществото на България.
Форум КЛЮЧ: Според теб, на добре ли вървят нещата?
Саша: О, да, всеки ден виждам доказателствата за това, че все повече хора имат потребност да работят за каузи в България. Живеем във време на трансформация и прехождаме от среда и свят с едни ценности – към нови. Затова и изглежда така кризисно и драматично – защото старите модели се рушат. Все по-видими са, обаче, примерите на градивното, на новото, което се създава. От четири години насам ние работим именно, за да стимулираме процеса на този растеж в държавата.
Форум КЛЮЧ: Като каза преход, какво беше за теб да направиш прехода от бизнеса към небизнеса?
Саша: Винаги съм работила в обществена полза. Това е част от моето ДНК, от моето разбиране за това как човек да живее пълноценно. Реших да се посветя на каузата България да се развива според потенциалите си и да бъде видяна като място за щастлив живот. Струва ми се необходимо повече хора да могат да виждат доброто тук. Защото го има. България е дарена с прекрасна природа, ние сме член на Европейския съюз, имаме изключително много креативни хора, чиито талант е разпознаваем в цял свят. Струва си усилието и тук хората да разпознават повече тези възможности, отколкото бариерите.

Екип evet.bg