Home

Антонио Таяни в София

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посети София в рамките на работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент по повод на наближаващото преседателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 г. В рамките на посещението бяха организирани дебати с млади хора – студенти и ученици – в СУ „Св. Климент Охридски“. В дебатите участва и ръководството на младежката координация на Гражданско сдружение ЕВЕТ.

Антонио Таяни коментира: „Всички заедно тук, в Европейския парламент, работим за хората. За да се случи това по-лесно, трябва да променим комуникацията си. Младите хора не следят нашата комуникация, защото тя е доста бюрократична в момента. Посланията трябва да са ясни и да обхванат и социалните медии.“
Изключително голям интерес към срещата, която беше на тема: „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“, изразиха българските младежи. Всички те бяха активни, добре запознати с дейноста на Европейския парламент и готови да задават въпроси, важни за тяхното настояще и бъдещо развитие като европейски граждани.
Като голям проблем за България беше посочена високата безработица сред младите хора и липсата на мотивация.
Председателят на европейския парламент Антонио Таяни коментира: За да се намали безработицата сред младите хора е необходимо да се подсили индустрията, да се даде възможност за развитие на малкия и среден бизнес. Секторът туризъм е изключително привлекателен и важен за младежите, за това трябва да засилим работата си върху него. Програми от типа „Еразъм+“ също са полезни и трябва да се разрастват.
           
Европейският парламент избра Антонио Таяни (63 г.) от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на институцията с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни. Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година.
Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 година.
Досега Таяни се е числил към три политически сили, сред които организацията на младите италиански монархисти. Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони. Таяни е юрист, завършил е обучение за диспечер в Италианските военновъздушни сили, бил е водещ на телевизионни предавания и специален пратеник в Ливан, СССР и Сомалия.
Той е бил е говорител на първото правителство на Берлускони. Многократно от 2002 г. насам Таяни бе преизбиран за един от десетте зам.-председатели на ЕНП.
Екип ЕВЕТ