Home

Папата Франциск с призив срещу радикалния ислям на срещите си в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск призоваха за обединение на религиите срещу радикалния ислям и фундаментализъм.

На 28.11.2014 г., главата на Римокатолическата църква осъществи първото си официално тридневно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Папа Франциск бе посрещнат в Анкара от Ердоган, след което посети мавзолея на Ататюрк, основател на Турската република, съобщиха БТА и БНР.
На съвместна пресконференция, Реджеп Ердоган заяви, че терористични организации като "Ислямска държава", "Боко Харам" и "Ал Кайда" експлоатират хората заради "политически неуспехи".
Турският президент изрази притесненията на страната си от нарастващата "ислямофобия" в света.
"Ислямофобията се увеличава сериозно и бързо. Трябва да работим заедно срещу заплахите, подтискащи планетата ни - нетолерантността, расизма и дискриминацията", заяви той.

На свой ред папа Франциск призова за диалог между религиите и културите, за да се справи светът с радикалните заплахи.
"Междурелигиозният и междукултурният диалог може да допринесат много, така че да бъде сложен край на всякакви форми на фундаментализъм и тероризъм", каза Светият отец и добави, че светът има "морално задължение" да помогне на Турция да се справи с бежанската вълна от Сирия.
Това е четвъртата папска визита в мюсюлманска държава, отбелязва Би Би Си. Папа Франциск е и първият високопоставен чуждестранен гост, който посети  новата резиденция на турския президент.
Освен с Ердоган, папата разговаря с турския премиер Ахмед Давутоглу и с директора по вероизповеданията Мехмед Гьормез.
Във втората част от визитата папа Франциск гостува на католическата общност в Истанбул, като посети храма "Св. София" и Синята джамия.
Папата бе скъп гост и на Вселенския патриарх Вартоломей Първи по случай апостолическия празник Св. Андрей.

В традиционното си обръщение към вярващите в сряда Светият отец заяви:
"От петък до неделя ще осъществя апостолическо посещение в Турция. Приканвам всички да се молим това посещение да даде плодове в името на мира, на честния интеррелигиозен диалог и на близостта с турския народ."

Франциск посещава официално Турция в момент, когато регионът се разтърсва от конфликти. Предмет на обсъждане в разговорите в Анкара бяха критичната обстановка в Близкия изток и положението на християнските общности в Турция и в региона.

dir.bg