Home

Милан Кундера си отиде на 94 години

Писателят Милан Кундера е починал във Франция на 94-годишна възраст, съобщава чешкото издание Novinky.cz.
Милан Кундера е роден в Бърно през 1929 г. Публикува първата си книга през 1953 г. През 1971 г. публикува романа "Валс на прощаване", преведен на много езици.

През 1975 г. Кундера напуска Чехословакия и заминава за Франция. През 1984 г. на френски език е публикуван един от най-известните му романи - "Непоносимата лекота на битието", чието действие се развива по време на Пражката пролет през 1968 г. През 1988 г. романът е екранизиран от Филип Кауфман.

Книгите на Кундера дълго време са забранени в Чехословакия. През 1979 г. писателят е лишен от чехословашко гражданство. Кундера, който от 1981 г. е френски гражданин, получава обратно чешкото си гражданство едва през 2019 г.

Жива легенда на европейската литература, Милан Кундера владее до съвършенство изкуството на романа, полифонията и фарса. Постига международна известност с книги като "Книга за смеха и забравата", "Смешни любови", "Животът е другаде", "Валс на раздяла", "Безсмъртие", "Шегата", "Самоличност", "Непосилната лекота на битието".

Не по-малко завладяващи са есеистичните му книги: "Завесата", "Една среща", "Изкуството на романа".

Бляскавият експериментален стил на Кундера се характеризира с неподражаема ирония, метафизични размишления и философска дълбочина.
Сред многобройните отличия на Кундера са Голямата награда за литература на Френската академия, която той получава през 2001 г., и чешката награда "Франц Кафка", присъдена на писателя през 2020 г.

 

Със съкращения от: impressio.dir.bg