Home

Нейнски: НАТО направи най-голямата ревизия на отбранителните си планове от Студената война насам

НАТО направи най-голямата ревизия на отбранителните си планове от Студената война насам. Това е повратна точка в сигурността на демократичния свят, имайки предвид водената от Русия война срещу Украйна. На практика, войната беше краят на илюзиите за този период на разбирателство, международно разбирателство. В последните години Русия показа тотално неуважение към международните правила и международния правов ред. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред NOVA NEWS.

 

''Това беше краят на илюзиите за това, че може да има международно сътрудничество в един свят, в който една част от този свят не спазва международните правила и международния правов ред. На практика автократичните режими се сближават и това прави наложително свободният свят също да инвестира в заздравяване на своята сигурност. Всъщност това, което НАТО прави в момента е не само да инвестира в своята сигурност, но и да инвестира в своето единство", подчерта Нейнски.

 

"По същество ролята на Русия като втората суперсила също вече е поставена под въпрос – тя е изключително дискредитирана в международната общност. Виждаме съответно пък един Китай, набира сила и който се стреми да превърне Русия в свой васал, предвид това, че Русия е изолирана от западния свят. Сигурно ще дойде един момент, в който Русия ще бъде изправена пред дилемата дали да намери форма на сътрудничество със Запада или да се превърне във васал на Китай", смята тя.

 

По думите ѝ инвестициите в отбрана се увеличават с 8,3 или с 8,7 процента, което е най-голямото увеличение от Студената война насам.

 

"Искам да отбележа, че това са инвестиции за отбрана и за възпиране. Идеята на НАТО е, че каквито и да са големи инвестициите много по-добре е да се инвестира в превенция, отколкото да се инвестира вече в съществуващ военен конфликт. В тази ситуация на война и то пълномащабна война е много важно Алиансът да бъде единен, а знаете, че всички решения за членство, както и другите, но особено за членство в НАТО, се приемат с консенсус. В момента по отношение на Украйна няма пълен консенсус, тъй като има две пресрещащи се теории. Искам да кажа, че НАТО е изключително единен и консолидиран зад Украйна и това се вижда и включително в гласуваната много голяма финансова помощ и това, което се прави от НАТО и ЕС за военно оборудване и за съвместимост на украинската армия с НАТОвските стандарти", заяви Нейнски.

 

Тя очерта и позициите на членките на Алианса.

 

"Една част от държавите в НАТО, сред които и България, считат, че Украйна час по-скоро трябва да се присъедини към НАТО, като това ще и даде допълнителни гаранции за сигурността и ще бъде натиск върху Русия. Аргументът произтича и от това, че неотдавна, в Букурещ, през 2008-ма година, на Грузия и Украйна беше дадена перспектива като бъдещи членки на НАТО, което накара двете държави да предприемат редица действия, с които малко или много се превърнаха в мишени на Русия.

 

Другата теза, която очевидно в момента надделява, това е тезата и аргументите на източните държави и на част от западните – към Украйна трябва да се приложи т.нар. модел на Германия след ВСВ, когато част от Германия – т.нар. Федерална Германия стана член на НАТО, а Източна Германия остана във Варшавския блок, който беше създаден от Съветския съюз по онова време. Разликата е обаче в това и всъщност най-големият проблем в този модел е, че, за да може Федерална Германия да стане член на НАТО и да се прилага чл. 5, тя трябваше да се откаже от това да претендира за сливане с останалите си територии", обясни Нейнски.

 

Дипломатът засегна и темата с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. "На практика двете страни през последните години инвестираха изключително много в своята сигурност, запазвайки своята политика на неутралност, но предизвикателствата са вече по-големи от възможностите на всяка една държава, така че никой в съвременния свят не може да се чувства сигурен и на практика Путин успя да направи онова, от което най-много се страхуваше - да накара страни, които не са членки на НАТО да пожелаят членство и да преодолеят досегашната си политика на неутралност. След приемането на Финландия и Швеция в НАТО се увеличава и границата на НАТО с Русия. Увеличава се този щит между Балтика и Черно море. Има наистина промени, които, може би, до преди няколко години изглеждаха немислими", коментира тя.

 

Със съкращения от: epicenter.bg