Home

Девойка от Търговище спечели награда от Сан Ремо за България

В града на цветята и песента Сан Ремо разцъфна музикалният талант на 12-годишната Еда Алиева от Музикална школа New voices в Търговище. За първи път на песенния конкурс Sanremo Junior 2023 (1-6 май) талантът извоюва за България втора награда, съобщи за БТА музикалният ѝ педагог Десислава Станкова.

В престижния форум изпълнители от 21 държави от шест до 15 години са се конкурирали на легендарната сцена в театър „Аристон“, разказа музикалният педагог.

По традиция талантите изпълняват песните си на живо, под съпровода на оркестър Sanremo Junior с диригент Александър Скалиони. Петокласничката от Първо ОУ „Христо Ботев“ в Търговище се представи с песента Faith от репертоара на Стиви Уондър.

„С Еда работим от 4 години, но за първи път пее с жив оркестър. Подготовката ни изискваше много отговорна работа: предварителна селекция, последователност във вокалното обучение, партитура за оркестър, студийни и видео записи, дизайнерски стайлинг и психическа издръжливост“, разказа Станкова. Квалитетно жури от музикални специалисти, артисти и певци оценява българската участничка с почетното второ място.

„Все още ме държи емоцията от конкурса и се опитвам да осъзная какво съм преживяла. Още при първите ми стъпки на сцената в Санремо разбрах каква отговорност е да представиш родината си на моята крехка възраст. Невероятна сцена, на която са пели звезди, като Стинг, Тина Търнър, Лучано Павароти и много други“, сподели Еда Алиева.

Основател и президент на SanremoJunior, SanremoSenior и Kismet Sanremo е Паоло Алберти.

Международната надпревара се организира под егидата на Община Сан Ремо, УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

 

Със съкращения от: БТА