Home

Татарски събор“ТЕПРЕШ” във Ветово

За 30 -та поредна година културно-просветното дружество Асабай, с помощта на община Ветово и кмета д-р Мехмед Мехмед, организираха татарския празник Тепреш. Над 1000 гости от Турция, Унгария, Румъния, както и Шумен, Добрич, Силистра и Варна се събраха във Ветово за да отбележат както настъпването на пролетта, така и 80-годишнината от геноцида на СССР над татарите и тяхното изселване.

Всяка година, през май, татарската общност в България отбелязва празника на пролетта и надеждата. Фолклорни формации представят своята самобитна култура и традиционни носии. На празника, чийто домакин е културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай.
„Основното в празника е да се запазят традициите и да се предадат на следващите поколения“ сподели за Дарик Ерхан Хюсеин, председател на Сдружение Асабай. Той се организира от 1994 година, в различни населени места, където има татари.
В България татарската общност наброява около 5 000 души, като главно те населяват Североизточна България, а най-много са във Ветово, около 200 семейства. Всички татари в България идват от Кримския полуостров.
“Днес, 18 май 2024 г. се навършват 80 години от най-мрачния епизод в историята на кримските татари. Тази година се навършват и 35 години от трагичните майски събития, които белязаха Възродителния процес. Поклон пред паметта на всички загинали, които са дали живота си в името на свободата, която ние днес отстояваме като Движение за права и свободи. Тепреш е символ на толерантността и взаимното разбирателство, както и ярко доказателство за примера, който даваме в общоевропейската идея – единство в многообразието. Чрез емоционалния език на изкуството, всички ние, днес изпращаме своето искрено послание за мир, толерантност и разбирателство”, каза в своето обръщение кметът д-р Мехмед.
Да се видят стари приятели, да се опознаят младите хора и да сложат началото на едно ново приятелство. Именно това е смисъла на Тепреш“, каза в обръщението си към присъстващите Ализан Яхова. По думите и вече 170 години татарската общност успява да запази своите традиции и това наистина е достойно за уважение. Тя отбеляза, че татарите успяват да запазят своята самобитност заради своето единство.
Присъстващите почетоха с молитва паметта на загиналите татари по времето на Сталин – на 18 май 1944 г. с негова заповед са депортирани над 200 000 кримски татари.
В рамките на събора фолклорни формации представиха татарски песни и танци, а възрастни жени приготвиха кулинарни тестени специалитети за почерпка на гостите.

 

ЕВЕТ