Home

Мнения и анализи

Огнян Минчев - анализ

Избягвам изявления по промяна на правораздаването - най-малкото, тъй като не съм правист. Но имам известна експертиза в политическите науки и по тази причина бих могъл да споделя следното. Ситуационните - тактическите решения, които могат да бъдат взети, с цел да се реши дадена проблематична обстановка, са нож с две остриета. Защото вземат решение един проблем, само че могат да основат други. Ние доста постоянно вършим тъкмо това. Мисля, че имат право тези, които предизвестяват - внимавайте с ПРОСТОТО унищожаване на длъжността основен прокурор. Защото можете да я замените с няколко десетки регионални - районни " основни прокурорчета ", с които ще имате един огромен, " основен " проблем. Всеки локален магистрат - шеф носи риск да възпроизведе зависимостта на правосъдните институции от олигархичната инфраструктура на локално - районно равнище - при липса на спомагателни гаранции, че това няма да се случи.

 

Прочети повече

 

 

 

Мюсюлманите в България – 2016 

It is analyzed the data, collected by empirical national representative survey “Attitudes of the Muslims in Bulgaria – 2016”. Essential features of today’s image of the Bulgarian Muslims are exposed, especially their social status, religiosity, values, and distances. There are pointed out specific characteristics of the two large linguistic subgroups, namely Turkish speaking Muslims, among which it is paid a special attention to the Muslims in ghettos, as well as Bulgarian speaking Muslims. Where it is possible five year dynamics is traced by means of comparison with the data of the analogical survey “Attitudes of the Muslims in Bulgaria – 2011”

 

Прочети повече

 

 

 

Доц. Искрен Иванов: България е в НАТО, и докато сме с Алианса, няма пряка военна заплаха за нашата страна

 

Украйна не прие мирния план на Кисинджър, а Русия готви нова зимна офанзива. С думите на украинския президентски съветник Михайло Подоляк – "Кисинджър още не е разбрал нищо“ - Киев отхвърли предложената от бившия държавен секретар на САЩ формула за уреждане на конфликта: Крим на Русия, Украйна в НАТО. На правителствено заседание миналата седмица руският президент Владимир Путин поиска плановете за превъоръжаване на руските въоръжени сили да бъдат коригирани, а през тази седмица се очаква той да направи важно съобщение.

 

Прочети повече 

 

 

 

 

 

 

 

Толерантността у нас идва от дедите ни, интеграцията е въпрос на време

 

Бежанският натиск не намалява. Все по-често се поставят въпросите какви са проблемите при интеграцията на бежанците. В рамките на проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (2014-2020), са направени няколко видеоклипа.

 

"Толерантността в българското общество идва от дедите ни. Носим я в себе си. Българското общество е изградено от системата на толерантността. Интеграцията е въпрос на време, на изпълнение на нормативни документи", каза председателят на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин в студиото на "България сутрин".

 

Прочети повече

 

 

 

Вежди Рашидов: Боже, пази България! И ако е останало поне малко местенце, запази и мен!

 

За него е написано толкова много. И все не е достатъчно. Защото той все се изплъзва. Дори и на 71-ата си годишнина.

Има нещо дълбоко стаено в душата на Вежди Рашидов, което прави лицето му тъжно, дори и когато се смее. Сигурно защото от малък е събрал неизлечима болка в душата си. С талант, дарен от Бога; с широка душа, в която добротата и приятелството се конкурират с честта и достойнството; с неизтощим работохолизъм, той е доказателството как може да извървиш сам пътя на сирак от Кърджали до първия пост в държавата и да се наложиш така, че в цял свят името Vejdi да предизвиква адмирации.

 

Прочети повече

 

 

Българите и Цариград (Истанбул)

Просветени на Изток с лъчите на Запада. Българската ученическа колония в Цариград (XIX–XX век)
Лицеят „Галатасарай“ в Истанбул и училите там бележити българи:
Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев и други.
Съвместният проект между изследователски център „Тракарт” - Пловдив и Университет „Галатасарай” - Истанбул е насочен към проучване и документиране на видни българи, учили в престижния султански лицей „Галатасарай” в периода 1872–1913 година.

 

Прочети повече

 

 

 

 

 

 

 

ИзточнаЕвропа се превръща в ново геополитическо ядро, което ще

придобива все по-голямо значение

Случва се дълбочинно преструктуриране на цялостната структура на Европа

и на Евразия. Новият геополитически център Украйна-Полша-Румъния-Чехия-

Прибалтика неизбежно ще се структурира. 

 

Прочети повече

 

 

 

 

 

Завръщането на "Крепостта Европа" - Владимир Шопов

Доскоро те минаваха предимно през Балканите. Сега обаче опитват да влязат в мечтания Европейски съюз (ЕС) от Беларус. През ноември десетки хиляди бежанци и мигранти от Близкия Изток неочаквано се оказаха на североизточната граница на ЕС.

Хиляди хора бяха блокирани при минусови температури, десетки от тях загубиха живота си поради измръзване. Полша и Литва - двете страни, които бяха най-силно засегнати от мигрантския натиск, обвиниха беларуския лидер Лукашенко в дирижиране на кризата. А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече случващото се "хибриден тактически ход".

Мигрантската криза по протежението на границата на Беларус и ЕС действително илюстрира превръщането на тези потоци в инструмент на международната политика. Тя обаче създаде и множество мерки на подкрепа и солидарност между държавите членки на съюза, смята Владимир Шопов.

Прочетете повече

 Доц. Михаил Груев - Колективизацията на българското село е един мащабен процес

 Доц.Михаил Груев-председател на Държавна агенция ‘Архиви’: Колективизацията е моментът, в който се пречупва психологически българският народ" - заявява доц. Груев, председател на Държавна агенция “Архиви” и преподавател в Историческия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”.
Една от най-сериозните промени, които тоталитарният комунистически режим извършва в България, е унищожаването на частната собственост и инициатива. Ключов аспект в този процес е колективизацията или отнемането на земята, животните и селскостопанския инвентар на българските селяни. Изграждането на трудовите кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) е период от новата българска история, чиито последици продължават да се наблюдават и до днес.

Прочетете повече

 

 

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ В ОБЩИНИТЕ И РЕГИОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ 

Дигитализацията в сектор логистика променя правилата - Cargo Planet

 

Ергин Емин, Керанка Недева и Мартин Банов

 

 Резюме:

Целта на доклада е да се очертаят основите, проблемите и перспективите за дигитализация в общините и регионите в България. За анализа се използват български и европейски стратегически и законодателни документи в областта на цифровизация, включително и тази на земеделието и селските райони в България.  Създаването на „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия“ и разработване на Стратегия за цифровизация е инструмент, който да подпомогне бизнеса и да създаде добрата среда за по–висока производителност, водеща до по-бързо социално икономическо развитие и по-висок стандарт. Визията, очертана в Концепцията е до 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Четвъртата индустриална революция......Прочетете повече

 

За националния характер на българина и либералната демокрация  

 

 

Автор: Проф. Венцислав Кулов  

За националния характер на българина и либералната демокрация 

Моята хипотеза е, че ние, българите, не отстъпваме по нищо на другите народи, ако става въпрос за измеримата страна на интелекта.  Това, от което ние страдаме, е един особен вид интелектуална непълноценност: нашето мислене е „егоцентрично”. В някакъв смисъл ние сме асоциални същества – за нас не е обичайно да разглеждаме света с очите на другите хора. Казаното дотук обяснява „девиантното” поведение на българите по въпроса за ваксинацията срещу Ковид 19. Тази ваксинация има две страни – лична и обществена. Втората страна засяга отражението на ваксинирането върху общественото здраве. По правило  българинът игнорира този втори аспект на ваксинирането – за него то е личен и само личен въпрос.  

Тази статия е провокирана от един пост на Огнян Минчев във Фейсбук, озаглавен „Срамна имитация на противоепидемични мерки, кога Радев ще поеме отговорност?”. Съгласявайки се с всичко, казано от О. Минчев, аз не очаквам реципрочност от негова страна: той едва ли би се съгласил с разбирането, което ще изложа по-долу.........прочетете повече 

  

 

 

С поправка в Коституцията: Ще сме държава на регионите с второ ниво

Бивши кметове работят за нас доброволно, каза председателят на АБГР Ергин Емин

- Г-н Емин, как се появи идеята за учредяване на Асоциацията на българските градове и региони?

- Асоциацията на българските градове и региони я създадохме 2004 г.  Заедно с нашите партньори от фондация "Конрад Аденауер" решихме да създадем една асоциация, която да представлява повече хора на местното самоуправление и на местната власт. През 2004 г. още се дискутираше и продължава да се дискутира, че Законът за местното самоуправление и местната администрация вече не отговаря на изискванията, той е писан през 1992 г. , ва началото на 90-те години. И тогава консултирайки се с кметове, областни управители и други работещи на регионално ниво, решихме.....прочетете повече

 

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов за известните и неизвестните на прага на новата ОСП

България ще получи над 1 млрд. евро повече по новата Многогодишна финансова в сравнение с настоящата. В Заключенията на съвета е записано, че 40% от общия бюджет на ОСП трябва да насочен към Зелената сделка. Заложено е и сближаване на плащанията - до 2022 година подпомагането да бъде 200 евро на хектар и 215 евро/ха до 2027г.

Ставката по СЕПП скача двойно от 2022 година, обясни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. 

Прочетете цялата статия

 

 

 

Айлин Юмерова: Изкуството притежава силата да събужда и променя

 offnews.bg

 Айлин Юмерова е правен консултант в Български център за нестопанско право. Работи в организацията от юли 2013 г. до момента. Айлин е юрист с магистърска степен по специалност „Право” от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. В ежедневната си работа Айлин оказва подкрепа на граждани и граждански организации чрез консултации, свързани с правната рамка и процедурите за регистрация, пререгистрация и вписване на промени на юридическите лица с нестопанска цел, изготвя правни документи и становища, води обучения. Айлин участва в провеждането на разнообразни проучвания и помага при разработването на сравнителни анализи, публикации и статии в сферите на социалното предприемачество, правото на сдружаване и на мирни събрания, социалните услуги и правата на хората с увреждания.

С Айлин разговаряме за гражданското общество, правата по време на пандемия и събуждането през изкуството.

 Прочетете цялата статия

 

 

 

 

 

 

 

Джезве, кафе и майстори кожари

Кримски татарки със сплетени коси в Бахчисарай през '20-те години на XX век. За тях е привично да носят кадифени шапки, извезани със злато, сребро, както и декорация с малки монети.

 През май 1944 г. съветският диктатор Йосиф Сталин нарежда масовата депортация на цялото население на татарите от Крим към Централна Азия, като обвинява колективно общността в сътрудничество с нацистка Германия. Десетки хиляди кримски татари загиват - някои, докато още са превозвани с влакове за добитък, а други по-късно, през първите няколко месеца след пристигането си в Централна Азия. Парламентът на Украйна призна депортирането на кримските татари за геноцид.

Прочетете цялата статия

 

 

 

 

 

 

Хаджилъкът в града, най-близо до Бога

bnr.bg

Казват, че Йерусалим е градът, който те издига най-близо до Бога. Неслучайно на древния арамейски език, на който говорел Иисус Христос, хората казвали „изкачвам се в Йерусалим“. Построен върху хълм, градът създава неповторимото усещане за извисяване към Създателя. Затова и стремежът на хората да се докоснат до Светия град не стихва от хилядолетия.

 

 Поклонението до Светите земи, познато сред българите като „хаджилък“, дълго време се смятало за особено важно събитие. То било типично за по-състоятелните православни християни от Балканския полуостров, по времето на Османската империя, когато мюсюлманските първенци ходели на „хаджилък“ до Мека.

 Прочетете цялата статия

 

 

Нихал Йозерган, вече преподавател в Софийския университет: Ще бъда полезна на младите хора и ще им предам опита си

novjivot.info

Един език може да се владее перфектно – винаги има какво още да се научи. Езикът е като жив организъм, който винаги се развива

Нихал Йозерган – кърджалийка, отраснала в стария квартал на града и макар че животът я завърта в други географски ширини, носталгията по родния дом никога не я напуска.

Професионалният й път започва в края на 80-те години. Работи рамо до рамо с Кеворк Кеворкян, Дмитри Иванов и Нери Терзиева. Прави стаж в Съветския съюз в популярното предаване „Взгляд“. Като студент пише и за в. „Нов живот“. Работи в турски медии и като кореспондент на българските национални телевизия и радио. Пише за всекидневниците “Стандарт”, “24 часа”, “Труд”.

Прави документални телевизионни продукции, журналистически разследвания, репортажи, коментари… Близо две години работи и към посолството на Република България в Анкара като официален преводач, секретар на дипломатическата ни мисия и личен асистент на посланик Надежда Нейнски.

През 2019 г. бе отличена с наградата на Движение КРЪГ в Кърджали – „Мултикултурният човек“.

Доскоро бе „Българският глас в Турция“, информиращ ни за случващото се в южната ни съседка. Сега сменя житейската си посока. От декември 2019 г. вече е асистент и преподавател към Катедрата по Тюркология и алтаистика към Софийския университет с ръководител на катедрата проф. д-р Ирина Саръиванова. Тя води лекции по „Увод в теорията и практиката на превода“ и „Практически турски език“.

Защо предприема тази коренна промяна в своя личен и професионален път пред „Нов живот“ разказва самата Нихал Йозерган.

      Прочетете цялата статия

 

Сали Али, който и под карантина готви гурме ястия без отпадък

„Искам да се боря тук, да успея в България, за да мотивирам хората и по този начин да се развие и самата държава“, казва Сали Али. Снимка: Гергана Димитрова

Площад Славейков 

Под карантина човечеството се завърна към домашната кухня и дори най-лошите домакини днес са край печката, но немалко подължават да се изхранват, поръчвайки храна за вкъщи. Така е по света, там винаги ще има и някакъв процент хора, които ще посрещат апокалипсиса на трапеза, отрупана с изтънчени блюда. За да оцелеят, някои от гурме ресторантите в големите мегаполиси влязоха в бизнеса с доставка на храна по домовете – кухни със звезди „Мишлен“ в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон… не изоставят висшата кулинария и предлагат обичайното си меню.

 Прочетете цялата статия

 

 

 

Нужен е план как да живеем с коронавируса, а не как да се крием от него

darikradio.bg

Трябва да се научим да живеем с вируса - коментар на водещия на Седмицата Кирил Вълчев. Защото това не е нито първата, нито ще бъде последната пандемия.

 Атинската чума – първата описана в историята епидемия, която Тукидид нарича „такава чума и мор, които не са запомнени никъде” – по време на Пелопонеските войни между Атина и Спарта през V-ти век преди Христа продължила три – четири години.

Антониновата чума – наричана още Галенова по името на лекаря Гален, който я описал – продължила 15 години през II-ри век след Христа.

Прочетете цялата статия

 

 

 

 

 

Ерол Ибрахимов: Само Нюрнбергски процес можеше да излекува раните от Възродителния процес

И днес партии използват похватите на СССР, разделят хората на етноси, за да държат властта

factor.bg

Много от избирателите на ДПС все още се страхуват от миналото и от смяна на имената, още мислят, че в Доган виждат закрила 

Не мога да съм обиден за Възродителния процес, защото той беше като концлагерите, съсипаха живота на хиляди, казва пред Faktor.bg вокалистът на „Уикеда“

В края на декември тази година се навършват 35 години от едно от най зловещите престъпления на комунистическия режим в България – Възродтелния процес и смяната на имената на турците. За страховете и историческите поуки от този мрачен период, разговаряме с известния музикант Ерол Ибрахимов.

Прочетете цялата статия


Интервю на Васил Василев

Пропагандата се опитва да подмени реалността с опростена демо-версия и понякога успява

Faktor.bg

Фактът, че толкова много хора могат да си позволят да са малоумни и въпреки това оцеляват доста сносно, е най-голямото доказателство за напредъка и хуманността на нашата цивилизация

Другарите от БСП губят, защото предпочетоха да повтарят опорните точки на Кремъл, да играят частушки и да се заканват на демокрацията, казва пред Faktor.bg антропологът

Седнахме да се изприкажем, по израза на мъдрия български народ, със социалния антрополог Харалан Александров в офиса му, откъдето чудесно се вижда Народното събрание, като на длан, белее се с цялата си прелест. Не щеш ли, установих, че когато ти е пред очите, тотално губиш желание да коментираш нещата, които стават в него, даже и да питаш за тях. Така или иначе, не можеш да  избягаш съвсем от парламента. Около него се върти цялото българско човечество, както се изрази веднъж една кандидатка за „Мис Нещо си”. 
 
Интервю на Светослав Пинтев

Прочетете цялата статия

 

Диджей БРАНКО: Българинът си мисли за хляб, ток и сметки и не желае да плаща и за музика

ekip7.bg

Бранимир Фиданов, познат в Разград и като Диджей Бранко, е роден през 1960 година. Наследил от родителите си артистичната жилка, Бранко няколко години следва хранителни технологии в Пловдив, за да се завърна в средата на 80-те в Разград, където прави кариера като един от най-успешните диджеи в града и областта ни.

Вероятно много от днешните млади хора не го познават, но за сметка на това на неговата музика са се запознавали и са се женили някогашните младежи и девойки, израснали през 80-те и 90-те в нашия град. Диджей Бранко не се е занимавал само с музика, на него дължим страхотната изрисувана каравана - видеотека, от която целият ни град си вземаше филми за вкъщи. Гледахме ги, но не на компютъра, а на телевизора си и то във времена, когато Интернет, Google и Facebook бяха понятия, които не ни говориха абсолютно нищо. В седмицата на любовта и Деня на влюбените ние решихме да потърсим Бранко, за да ни разкаже за онова славно време, когато сигналът още беше аналогов, музиката и филмите – платени, а албумите и видеокасетите с обложка – доставяни. Да, далеч не както е сега през 2017 – всичко да се сваля, или дори директно да се гледа онлайн. А ето и какво ни сподели той...

Бранко, здравей и ти благодарим, че се отзова на поканата за това интервю! Но нека сега да забием на дълбокото, както се казва, и да преминем по същество: липсват ли ти онези славни години, през които хората не само слушаха, но и активно си купуваха музика и филми за вкъщи? Ти, като един пионер за всички по-стари меломани и киномани в Разград, който доставяше забавления на цял един град, как се чувстваш в новата дигитална епоха на Интернет, където всичко е само на един клик разстояние?

Прочетете цялата статия

 

 

 

Правото и мощта на президента

Антоний Гълъбов

Предстои ни активна предизборна кампания, в които изглежда, че по-голямата част от кандидатите ще се опитат да замъглят конституционните правомощия на президента. Вялата и дезорганизирана предкампания на тези избори, показва че преобладаващата част от кандидатите разчитат на това, че мнозинството не познава реалните възможности и отговорности на държавния глава. Политтехнолозите в България отново разчитат на това, че ще успеят да подменят правната и политическа реалност с профила на собствения си кандидат.

Конституцията и законите предоставят различни възможности за развитие на един президентски мандат. Президентът е самостоятелна институция в системата от институционални взаимодействия, която изгради основния закон през изминалите двадесет и пет години. Политическата конюнктура при приемането на Конституцията, определи разнородни ангажименти на президента, като акцентът бе поставен върху това той/тя да не може да въздейства пряко върху изпълнителната, законодателна или съдебна власт. В същото време, именно в тази институция е съсредоточен потенциал за управление на кризи и мандатът на президента Плевнелиев показа колко ефективно тези възможности могат да бъдат използвани.

Прочетете цялата статия

 

 

Това не е миграционна криза, а трансформация на Обединена Европа

Антоний Гълъбов

Миграционният натиск прави все по-видими рисковете пред политическия проект на Обединена Европа. Без съмнение, това е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяла европейската политическа система. От това как ще се промени ЕС, за да преодолее това предизвикателство, ще зависи и нашето бъдеще.

Това не е миграционна криза. Става въпрос за дълбок процес на трансформация, който няма да завърши с постигането на мир в Сирия. Отминалата 2015 година бе посветена на ролята на ЕС в световен мащаб. Миграцията към Европа е един от тези резултати – онова, което постигна ЕС, няма аналог в световен мащаб и няма нищо по-естествено от това стотици хиляди хора да се стремят към него.

Прочетете цялата статия

 

 

Сериозно за робството, историята и Маркс

Даниел Смилов

 

Спасяването на „турското робство“ чрез смяна на министър има и комична, и сериозна страна. Комичната би трябвало да влезе в нова книга на историка Румен Даскалов със заглавие „Чудният свят на днешните българи“.[1] Това ще е книга за съзнателна и подсъзнателна злоупотреба с историята за партийни цели и патриотарски емоции.

Сериозната страна опира до употребата на ключови понятия в историческата наука. Историята – освен познание на фактология – е и тяхната концептуализация, вкарването им в понятийна рамка. А тази понятийна рамка може да дойде само в диалог с другите науки – като сравнителната политология, политическата теория, езикознанието и т.н. У нас такъв диалог почти няма и е редно да се попитаме защо.

Един обичаен заподозрян за това нерадостно състояние на нещата е Маркс или по-скоро превръщането на марксизма в теоретична ортодоксия за всяка обществена наука по времето на социализма. Цялата наша история всъщност е била списвана в марксистки или марксоидни схеми и никой не е инвестирал мисъл и време за изясняване на понятийната й основа. Тази основа е била зададена, образно казано, по закон. След 1989 г. историците бяха „освободени“ от тези идеологически „окови“, но промяната на начина на мислене отнема време. При нас явно десетилетия, защото за мнозина свободата от идеология означава просто свобода пак да не мислиш за методология и понятия. Методологическите и понятийните проблеми като цяло се пренебрегват от корифеите, а с подобни въпроси по правило се занимават по-млади учени. Които затова много често биват автоматично обвинявани в „ревизионизъм“ и опити за „пренаписване“ на историята. А всъщност тя има нужда от пренаписване: не за да се подменят фактите, а за да се осмисли и направи логична теоретичната им рамка.

Прочетете цялата статия

 

Александър Маринов: Ако Борисов подаде пръстче на ДПС, ще му отхапят ръката

Faktor.bg

Първанов и Станишев биха Луканов и Виденов в съсипването на БСП

Две червени правителства участваха в грабежа на българите, а това не се прощава

Столетницата не е разкрачена между САЩ, Европа и Русия, защото е незначима, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Василев

 

- Г-н Маринов, какво се случва в БСП в навечерието на местните избори и има ли партията сили да се вдигне за вота отново?

- Това, което се случва в момента в БСП е следствие от предходните години в партията, особено след 2001 г. В момента ставаме свидетели на логичното пропадане на „столетницата”. БСП очевидно не се намира в добра кондиция, което дори не подлежи на дискусия. Отдавна в България не е имало по-слаба опозиция. БСП няма облик и няма позиция, както и останалите опозиционни партии. Не е ясно какво защитава и какви тези иска БСП да изрази пред обществото. Това се дължи на цената, която плати за своето обезличаване. Тя беше превърната в дясна партия, която не носи своите леви разбирания, които са немислими за една лява формация. Неслучайно традиционните подкрепящи хора от БСП се отдръпнаха от нея, тъй като тя не защитава интересите им.

 

- Кой носи основната вина за провала през последните години на „столетницата”?

- Политиката на Сергей Станишев като лидер на БСП водеше дясна фразеология, а в същото време провеждаше дясна политика, която обслужваше една малка върхушка. Днес избирателите, които му бяха предани, не прощават. БСП е в най-голямата си електорална дупка, в каквато не е била никога. Дори и в най-тежките си периоди в историята си.

  

Прочетете цялата статия

 

Антоанета Цонева: За първи път имаме шанс изборният туризъм поне да бъде ограничен

topnovini.bg

Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. От института представиха анализ на публикуваните данни за промяната на настоящ адрес във всички общини. Бумът на регистрациите е до 25 април, когато започва да тече 6-месечният срок за уседналост за вота през октомври.

 

Г-жо Цонева, какво цели интересът към малките населени места от страна на т.нар. изборни туристи?

 Промяна на изборния резултат при избора на кмет – това е категоричното ни заключение и не е някаква новост. Изборният туризъм по време на местни избори обикновено поразява малки населени места, защото ефектът е много силен. С много малко хора можеш да промениш изборния резултат. Вижда се от данните, които представихме, че основно фокусът на внимание е върху това къде са отишли изборните туристи, но важно е да знаем и откъде идват. Потвърждава се хипотезата ми, че те идват основно от по-големите населени места в съответната община или област и се насочват към периферията и по-малките населени места. Всичко това обаче е формален процес, това не е реално преместване на хората - местните хора ще ги видят само в изборния ден. Става въпрос за организирана стратегия, защото това са и административни процедури - някой трябва да наруши административната процедура, след това трябва отново да се организира ресурс, за да подаде този човек заявление 14 дни преди изборния ден и чак тогава да гласува там. Тоест това изисква организация, логистика, фокусирано внимание – това не е стихиен процес. В този смисъл той действително представлява манипулация на изборите.

  

Прочетете цялата статия

 

Равносметката от компромиса: ДПС оседла белия си кон

Партията на Доган се нуждае от политическа реклама, от брутално казано, спешно де-сатанизиране

Петър Чолаков*, kultura.bg

Убеден съм, че реформата на съдебната система, за която месеци наред лъвски се бори министър Христо Иванов, е необходима и спешна. В подкрепа на това, ще цитирам малко известен факт. През 1996 г., по отношение на контрола върху корупцията (един от Световните индикатори за качеството на управлението – Worldwide Governance Indicators [1]), ситуацията в Турция е била по-лоша от тази в България. Тогава индикаторът има отрицателни стойности и в двете държави. По принцип, той се движи в интервала между -2.5 и 2.5, като по-голямото число показва по-силен контрол. Данните за 2011 г., разкриват, че в сравнение с 1996 г., контролът върху корупцията в нашата страна се е влошил (от -0.07 до -0.29), докато в Турция има забележимо подобрение (0.11 вместо -0.23). Пояснявам, че през посочения период като цяло тенденцията в България е низходяща (т.е. към влошаване)… Клишето е вярно. Независимата, ефективна съдебна система е conditio sine qua non за овладяването на корупцията и успешната борба с престъпността, но, преди всичко, предпоставя икономическия просперитет.

Добрата новина

от вчерашния ден е, че споразумение върху съдебната реформа най-после има; в него, очаквано, не участват обичайните заподозрени – БСП и „Атака”. Основният въпрос е: възможно ли е „корпорацията ДПС” (по сполучливия израз на Корман Исмаилов) благородно да отстъпи, да се съгласи на „исторически компромис” или кавалерски реверанс, без да получи нещо в замяна? Искам да бъда пределно ясен. Вярвам, че Реформаторите не биха приели сделки под масата, за да осигурят подкрепата на ДПС в процедурата по промяната на основния закон. Оценявам положително постигнатия напредък. Но, все пак, професията ми ме задължава да попитам: „Какво (ще) спечели ДПС?”. Отговорът е кратък. Това е възможността да бъде окончателно обезсилен.

  

Прочетете цялата статия

 

Найден Зеленогорски: Няма давност за престъпленията на комунистическия режим

topnovini.bg

В интервю за Topnovini.bg Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на коалиция "Реформаторски блок", разяснява мотивите на внесеното от ГЕРБ и РБ предложение за отпадане на давността на престъпленията по време на комунистическия режим в България. Г-н Зеленогорски, защо трябва да бъдат приети предложените поправки от ГЕРБ и Реформаторския блок в Наказателния кодекс относно отпадането на давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим в България? Тази тема се коментира може би вече ¼ век. Имайки предвид, че аз, ГЕРБ и РБ произхождаме от политическите сили, които искаха да се възстанови справедливостта, съвсем логично и нормално е да направим така, че да падне давността по отношение на престъпленията, извършени от комунистическия режим. В края на краищата не е достатъчно само да кажем „извинявай“. Ние трябва да направим необходимото институционално и като общество за да разберем, че завинаги сме скъсали с комунистическия терор и че трябва да бъдат морално и нравствено възстановени честта и достойнството на хората, които са понесли тези огромни травми в своите семейства. Виновните да бъдат наказани, макар и постфактум и без да се стигне до ефективни изпълнения в някои случаи. Просто да има една морална оценка на обществото. Това е повече от нормално и е съвсем логично.

  

Прочетете цялата статия

 

Българският модел за местното самоуправление: традиция, развитие и актуални въпроси

Аспекти на началата на българското местно самоуправление можем да намерим още в предосвобожденска България.  Особено в годините след приемането на Хати-шерифа през 1839 година и Хати-хумаюна от 1856 година, който въвежда правилото в съветите - във вилаетите, санджаите, каазите и общините да участват както мюсюлмани, така и немюсюлмани, при това – свободно избрани. Способността на българите да организират около църквата, училището и управлението на стопанските работи е създала достатъчно предпоставки, щото местното самоуправление в новата, следосвобожденска България да е добре познато. И да не бъде такова предизвикателство пред народа, каквито са билите други институции, произтичащи от Търновската конституция.

Ето защо, за временното руско управление в лицето на прозорливия княз Черкаски и най-вече на наследника му княз Дондуков-Корсаков, не е било особена трудна задача установят гражданска власт в 8-те окръга и 56-те санджака в рамките на освободената територия. С тези първи стъпки наистина се въвежда принципът на децентрализацията и широкото самоуправление в селищата, околиите, окръзите и дори в губерниите. Заедно с това е извършено и първото разпределение на отговорностите между отделните нива на местното самоуправление.

След прословутия спор „за” или „против” двукамарния парламент, другата съществена дискусия в Учредителното събрание от 1879 година се развива по въпроса за местното самоуправление. Можем само да съжаляваме, че двете дискусии не са се слели в една. Но такова е било времето. И нашите предци са схванали двукамарния парламент като своеобразно разделение на нотабили и обикновено представителство. А не примерно като регионална камара и камара на представителите.

Началото и дискусията в Учредителното събрание

Можем да съжаляваме също така, че дискусията около новото административно-териториално деление  и местното самоуправление не е била подробно протоколирана изцяло. В нея вземат участие много от по-сетнешните държавници на България – Драган Цанков, Петко Каравелов, Тодор Икономов, Константин Стоилов, Марко Балабанов. За да си представите най-добре дискусията, ще цитирам част от изказванията на Константин Стоилов и на неговия опонент Марко Балабанов. Спор, в който има единодушие по отношение на широкото самоуправление в общината, но и различия по отношение на другите нива.

  

Прочетете цялата статия

 

Ергин Емин: Тютюнопроизводството трябва е обвързано с регионалната политика

bgonair.bg

Агенция по тютюна към МС ще реши проблемите в сектора, смята бившият изпълнителен директор на Фонд „Тютюн“
Тютюнопроизводството трябва да обвързано с регионалната политика, а не с общата селскостопанската политика, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air настоящият изпълнителен директор на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин. Той е и бивш изпълнителен директор на Фонд „Тютюн“.

Емин заяви още, че след 10-годишното управление на ДПС на Министерството на земеделието се налага социално-икономически диктат чрез „социалния тютюн“ в регионите, където се произвежда. По думите му решението е в създаването на Агенция по тютюна, която да се занимава с управлението на средствата към сектора и да е на пряко подчинение на Министерския съвет.

Емин посочи още, че в момента в сектора цари хаос, тъй като няма яснота как се управляват средствата. По думите му това е резултат от закриването на административната структура фонд „Тютюн“.

 

Прочетете цялата статия

 

Гроздан Караджов: Не може ДПС да ни учат на морал

fakti.bg

Тотална деградация и липса на какъвто и да е морал – не може извършителят на престъплението, макар и скрит зад колективното БКП и Държавна сигурност, да внася днес законопроект, с който обвинява всички нас, които толкова години се опитваме да утвърдим ценностите на толерантността, за стореното. Така депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов коментира в "Добро утро, България!" по TВ7 вчерашния скандал в Народното събрание.

"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС и член на БКП", произнесе Караджов от трибуната по време на обсъждането на предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация, внесено от Лютви Местан и депутати от ДПС.

Не може ДПС да са преподавателите ни по морал, на тях им трябва нова димка, с която да провокират удобното за тях националистическо говорене и да мобилизират поддръжниците си, отсече той.

 

Прочетете цялата статия

 

Е. Емин: ДПС провокира етническо напрежение, целта са местните избори

Faktor.bg

Движението иска да запази позиции в общините, които владее, смята Емин

"Предложението да се заличат от гражданските регистри насилствено наложените преди 1989-а година имена на българските мюсюлмани е провокиран скандал от ръководството на ДПС в година на местни избори", коментира Ергин Емин, председател на Сдружение "Европейска визия за етническа толерантност".

Според Ергин Емин, местните избори са изключително важни за ДПС:

"33-те общини, които владеят Движението за права и свободи, са тяхното място, където те могат да се съхранят като политическа партия. Затова началото на политическата година е провокирано със скандал, който е вероятно да доведе до етническо напрежение, което пък да доведе до капсулация", коментира Емин и попита защо толкова време ДПС не са направили промените в Закона за гражданската регистрация, при положение че партията е била в управлението и е имала много възможности да ги осъществи:

"Отговорът е, че това е едно лицемерие от страна на ДПС, именно за провокиране на скандал, което да доведе до всякакви други катаклизми, ако може и то точно в регионите, които владеят, за да се подготвят за местните избори без много, много политика. Това е една демонстрация на конвулсиите на изолираните от властта", категоричен беше Емин.

 

Прочетете цялата статия

 

Цвета Караянчева: В този мандат ДПС е извън борда, не може да извива ръце и да генерира корупция

Faktor.bg

Упорито се опитват да пришият партията на Доган към ГЕРБ, но това е измама

Етническо напрежение има само в мозъците на група политици

Върхушката около Местан е печелившо търговско дружество, за него е важно да бъде част от властта, за да умножава дивидентите си, казва пред депутатът от ГЕРБ

 

Интервю на Мая Георгиева

 

- Г-жо Караянчева, основателни ли са съмненията, че парламентарното мнозинство се пропуква и това дава шанс на ДПС да се вклини в управлението?

- Позволявам си да използвам една народна мъдрост - „Гладна кокошка просо сънува!”. Внушенията за „партньорство“ между ГЕРБ и ДПС не са от вчера. Те битуваха в публичното пространство още преди парламентарните избори. Разпространяваха ги активисти на ДПС в смесените райони, за да разколебаят нашите избиратели. Сега, в условията на широко коалиционно управление, отново се възраждат старите мантри, че ДПС е незаобиколим фактор в управлението и без него е трудно постижима каквато и да било стабилност. Вярно е, че мнозинството бе сформирано след дълъг и тежък преговорен процес и за първи път имаме ясно разписана програма. Нормално е да има спорни моменти в работата на коалицията. Във всяко партньорство има период на напасване, на изглаждане на характерите и механизмите на взаимодействие.

 

Прочетете цялата статия

 

Патриотичното дрънкане на кухи фрази и пошли обиди е прекият път към конфликт, дегенерация и окончателна разруха на българската държава

Огнян Минчев

Влизането на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство и управлението на страната бе наложително предвид необходимостта да се отстрани ДПС от управлението на страната. Стабилизирането и възстановяването – поне отчасти – на основните функции на държавността е невъзможно при продължаващо управление на Сарая. Включването на ПФ бе направено с надеждата, че кръгът около В. Симеонов ще прояви сдържаност, разум и позитивен подход към възстановяването на българската държавност. За съжаление поне засега тези надежди не се оправдават. Кадрови решения от типа „Слави Бинев“ породиха очакван и справедлив протест, а изявлението на В. Симеонов в парламента от 16 декември създаде сериозни рискове за политическата стабилност и етническия мир в страната.

България е европейска страна, независимо от това колко силен може да се окаже евроскептицизмът на Симеонов и колегите му. В една цивилизована демократична страна публичното слово – включително и най-вече политическото – трябва да съответства на определени стандарти на възпитание и култура на общуването. Без да съм привърженик на крайните перверзии на „политическата коректност“, смятам, че употребата на думи като „кучки“ и „озверели човекоподобни“ са израз на простащина и са особено опасни, когато се отнасят за обозначени представители на етно-конфесионални общности. Живеем във все по-опасен свят и употребата на „слово на омразата“ е бумеранг с незабавно и разрушително действие. Огледайте се наоколо – кой употребява подобни думи и изрази? Жириновски в Москва, семейната диктатура в Северна Корея, самозабравили се диктатори в Близкия изток…

 

Прочетете цялата статия

 

Проф. Евгения Иванова: Все повече мюсюлмани се оплакват, че България им е мащеха и се капсулират

Faktor.bg

До мисълта за сепаратизъм е все още твърде далеч, но може би това е първата стъпка.

ДПС провежда политика, с която събужда страх от нови „възродителни” процеси

Свързването на „радикалния ислям” с тероризма е дълбоко погрешно, казва експертът по етнически политики.

Интервю на Анелия Димитрова

 

- Проф. Иванова, как разчитате последната акция на ДАНС и прокуратурата срещу пазарджишките имами? Тенденция ли е ислямизирането на българските роми и доколко тя е масова и трайна?

- Съдебното дело в Пазарджик, мисля, беше започнато, за да се оправдаят обиските и арестите на имами от 2010 година. 

Тогавашната грандиозна акция на ДАНС трябваше да покаже пред света как България се бори с ислямския тероризъм. На следващия ден имаше международно съвещание на вътрешните министри именно по тези въпроси. Сегашната още по-грандиозна акция, вероятно, отново е резултат от нечие престараване.

Защото преобладаващата мотивация към такова поведение на ромите е именно демонстративността. Това е поведение „напук”.

Eскалацията (и въобще – съществуването) на ислямизъм в една територия най-напред трябва да бъде доказано.

Проточилото се преди време дело в Пазарджик, от чиято медийна разгласа държавата изтръпна, в края на краищата завърши основно с глоби – за престъпления, по които инак се предвижда лишаване от свобода до 20 години.

Объркването на религиозни ориентации с конкретни политически действия не е най-добрата атестация нито за „компетентните органи”, нито за обществото ни. Защото политиката (етническа или всякаква друга) е въпрос и на компетентност.

Мащабната акция на ДАНС и прокуратурата от последните дни показа още веднъж липсата на координация между мисъл, познание и действие.

 

Прочетете цялата статия

 

Пламен Даракчиев: Три пъти се разминахме с революцията, тя е неуспяла, а бащите й са изядени

Factor.bg

Преходът от тоталитарна държава ни поведе повече към посткапитализъм, а не към демокрация

Единствените, които останаха на лидерски позиции през прехода, са Тренчев и Доган, и това не е случайност.

Две години преди 10-и ноември БКП са работили по промяна на Конституцията и резултатът е налице, казва пред Faktor.bg дисидентът, участник в Кръглата маса и зам.- председател на "Подкрепа"

 

Интервю на Ива Оприкова

 

- Г-н Даракчиев, каква е равносметката за 25 години демокрация, от къде до къде ни преведе преходът?

- Преходът от тоталитарна държава ни поведе повече към посткапитализъм, а не към демокрация. Демокрацията се оказа разтегливо понятие, а равносметката и безспорните ни успехи за този период са влизането на България в НАТО и ЕС. Всеки преход преминава през три етапа. Първият е когато обществото прави пробив на улицата, отварят се шлюзовете или т.нар. „нежна революция”, във втория етап се създават новите институции - правова държава, частната собственост, децентрализацията навлиза или създават се нови правила за дълго време. А през третия етап трябва да се докаже, че усилията са били резултатни и обмислени чрез консолидацията на новите институции - те трябва да заработят, да имат своя авторитет и да са легитимни.

 

Прочетете цялата статия

 

Ковачев: ''България не затвори страницата на миналото''

БСП така и не направи своя избор след 1989. Тя иска да е и левица, и партия на едрия капитал, и на генералите от ДС, а това даде път на хищническото разграбване на България, твърди евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

 

Андрей Ковачев

Преходът в България трябваше да приключи с приемането на България за пълноправен член в НАТО (2004 година) и в Европейския съюз (2007 година), в резултат на направения в края на 90-те години цивилизационен избор на развитие. Предполагаше се, че това ще затвори страницата на тоталитарното минало и ще отвори нова - на демократичния път на развитие пред България. Според Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) обаче преходът още не е приключил, защото още не е решен проблемът с тоталитарното минало, нито пък има устойчиви демократични институции.

България имаше нужда от друга шокова терапия

„За съжаление България още не е затворила страницата на своето тоталитарно минало”, каза евродепутатът в интервю за ДВ, позовавайки се на данни от последните проверки на Комисията по досиетата, от които излиза, че 10% от служителите в сегашните държавни структури са свързани с бившата Държавна сигурност.

 

Прочетете цялата статия

 

Монополът на ДПС върху мюсюлманите се разбива

Включването им на позиции в традиционните партии не чрез квота на Движението е положително нещо

 

Петър Николов е политолог от Института за дясна политика и преподавател в Нов български университет.

 

- Г-н Николов, в анализ на Института за дясна политика един от изводите, които правите е, че има трансформация на политическия етнически модел. На базата на какво стигате до тези заключения?

- Ние правим този извод въз основа на три факта. Първият е, че ДПС за първи път вкарва на водещи позиции толкова много българи, етнически българи, християни. Вторият факт е, че за първи път традиционна българска политическа сила с реални шансове да влезе в парламента (Реформаторският блок) слага на толкова много листи за водачи етнически турци или български мюсюлмани. И третото е, че за първи път политическа сила с реален шанс да състави правителство (ГЕРБ) поема ангажимент за вкарване на мюсюлмани в централната власт не през квота на ДПС, а отделно. Тоест изводът, който ние правим, е, че настъпва трансформация и монополът на ДПС върху българските мюсюлмани, независимо дали етнически българи или етнически турци, започва да се разбива.

- Защо смятате, че се пропуква? Какви са причините, довели до това?

- Ами, по принцип това не е нормална ситуация една етническа група или религиозна група да гласува за определена партия. Сред тези хора има такива с леви убеждения, с десни убеждения, с центристки… В този смисъл, по-скоро ситуацията до момента е ненормална, отколкото това, което предстои да се случи. ДПС се е заявила като либерална формация, и ако един човек е мюсюлманин, но не е либерал едновременно с това, нищо по-естествено няма освен да потърси социалистическа партия или консервативна партия, за която да гласува.

- Но досегашният етнически модел действаше безотказно. Какви обстоятелства налагат той да се промени?

- Той не е естествен. Той е нещо извънредно, което вероятно е донесло и някакви плюсове на България – запазването на етническия мир. Но заедно с това е довел до тежката капсулация на едно религиозно малцинство в България. И до скрито под повърхността, така да го кажем, негативно отношение към религиозните малцинства и нетолерантност. То се дължи и на това, че до голяма степен хората в България свързват българските мюсюлмани неизбежно с политическата дейност на ДПС, която е спорна през годините, меко казано.

 

Прочетете цялата статия


Ние бяхме птиците, които се самообесваха на собствените си примки от илюзии

Интелигенцията се оттегли, този бой за власт и пари е недостоен за нея
Единствената следа, която оставят днешните политици, е слуз на охлюви
Ако тукашна България се провали и изчезне, емигриралите от нея ще основат някъде по света нова, или нови Българии

 

Интервю на Стойко Стоянов:

 

- Г-н Цанев, днешното време зловещо напомня за сюжета в едно ваше старо стихотворение - една лястовица си донесла отнякъде връв, зазидала единия й край в гнездото си, направила примка и се обесила! Какво става на тази наша земя, щом и птиците започват да се самообесват?

- Нещо лошо става. Това стихотворение („Странно“) съм писал през 1963 г., година след „размразяването“ през 1962, след тъй наречената десталинизация, когато бяха разкрити зверствата на комунизма, милионите избити в концентрационните лагери. Ние бяхме повярвали, че настъпва ново време, че комунизмът се очовечава, че настъпва свободата на словото... Уви, в края на 1962 бяха нанесени изтрезвителни удари по интелигенцията в СССР и у нас, илюзиите ни бяха попарени, крилете ни бяха прекършени. 1963 беше годината на първото голямо разочарование. Ние бяхме птиците, които се самообесваха на собствените си примки от илюзии. В друга степен и в друг смисъл сега преживяваме същото разочарование - надеждите ни за истинска демокрация бяха излъгани. Затова може би това стихотворение сега ви звучи актуално.

 

 

Прочетете цялата статия


Социализмът ни убива - не спете спокойно, деца ....

Обезвластяването на народа е основният проблем на днешната българска политическа система

Иван Груйкин
– Гражданска инициатива „Справедливост“


Изминалите близо пет месеца от управлението на правителството на БСП, ДПС и „Атака“ са време на изключителна динамика в масовото осъзнаване на днешните български реалности. Протестната вълна, започнала от злополучния избор на Пеевски, накара много хора, дотогава не проявяващи никаква политическа активност, да заявят позициите си по основни въпроси на политическата система, изборния процес, правосъдието. За все по-голяма част от българите вече е ясно е, че има системен проблем на модела, по който функционират българската държава и нейните институции.

Прочетете цялата статия

Евроимигранти: От ксенофобията до депортациите

Проф. Кръстьо Петков

Първите прояви на масова ксенофобия в развитите европейски страни имат над 20 годишна история. Днес те са типичен белег на общественото мнение и намират израз в официалните държавни и медийни политики. Не минава седмица, без водещ политик от Стара Европа да не отправя закани за екстрадиране към една или друга етническа общност.

Прочети цялата статия

Харалан Александров: Има опасност мирният протест да завърши с погром

- Г-н Александров, как ще коментирате втвърдяването на властта към протестиращите, многото полиция и нейната агресивност, плътните ограждания около Народното събрание?

- Властта видимо е уплашена и има защо. Легитимността на това управление бързо ерозира. Все повече хора, макар и по различни причини, започват да си казват: "Така повече не може", както чудесно го формулира Александър Кьосев. Същевременно правителството и подкрепящите го партии и икономически лобита не могат да си позволят да отстъпят без бой,

Прочетете цялото интервю